Color Grading Presets

Gepost op 24 januari 2016

OF-20150130_3300

Af en toe je oude foto’s doorlopen is wel eens lekker. Ik gooi niet veel weg – ik heb meer dan eens gehad dat een foto in tweede instantie of zelfs in derde instantie pas wat begon uit te stralen. En ik fotografeer nog steeds in beperkte reeksen. Ik wéét dat er meer dan 36 foto’s op een kaartje kunnen – en dat ik niet terug hoef te spoelen (hoewel ik dat vermoedelijk weer moet aanleren). Ook kijk ik zelden naar mijn LCD-schermpje – ik heb de automatische preview zelfs uit staan.

Beetje van Piet, beetje van mezelf: color grading presets

De foto hierboven is er zo een die het niet had. Toen ik een jaar geleden door de zoeker keek en afdrukte had ik er wel een bepaald idee bij maar eenmaal thuis bleek het een vrij rommelige foto met weinig contrast. De sfeer was buiten heel anders dan ik op de foto terug kon krijgen. En van vrijwel elke bewerking werd de foto onbeduidender. Alleen de zwartwit-versie vond ik wel aardig maar ook niet direct om aan de muur te hangen. Dus liet ik de foto voor wat het was: leuk geprobeerd – niks geworden. Volgende keer beter opletten.

De bewerkingen die ik loslaat op de foto’s zijn in eerste instantie vrij beperkt. Ik verknutsel zelden zoveel aan een foto dat het iets heel anders wordt. Of: ik verlaat zelden Lightroom om in Photoshop met de uitgebreide toolkit in lagen te gaan werken.

Werken in Lightroom vind ik geweldig. Het sluit veel meer aan bij de ouderwetse donkere-kamer werkwijze dan Photoshop ooit heeft gedaan. Wat alleen veel mensen tegen de borst stuit is de vrij complexe interface. Ik werk alleen al vanaf versie 1 met LR en ik dacht dat ik alle tools inmiddels wel onder controle had. Iedereen heeft zo zijn werkwijze – er zijn onderdelen die ik zelden of nooit gebruik.

Een van de tools is de ‘Split Toning’. Niet mijn ding. Een keer mee gespeeld en zelfs gewoon uitgeschakeld.

Couple on the beach - Oostkapelle - Zeeland
Split toning? Niet echt mijn ding.

Tot ik uit nieuwsgierigheid de Color Grading presets van Piet van den Eynde kocht en er mee aan het experimenteren ging. Een preset is een combinatie van instellingen die onder andere contrast, clarity, helderheid en kleurintensiteit aanpassen maar ook een split toning kan toevoegen. En daar ging bij mij het licht aan.

Mijn zwartwit fotografie is eigenlijk altijd vrij hard, korrelig en contrastrijk geweest. Met kleur heb ik daar meer moeite mee. Maar met deze presets komt mijn zwart-wit sfeer ineens in kleur tot leven. En presets zijn altijd slechts een startpunt – daarna kun je nog alles naar wens instellen. Het contrast is hoger, de kleur zachter en groener en de scherpte in de takjes en andere details geven aan de foto ineens een volkomen andere sfeer.

 

Ik ga er de komende tijd meer mee aan de slag – wat oude foto’s doorspitten en eens kijken hoe goed de groenige kleuraanpassing het doet bij bijvoorbeeld mijn kustfoto’s.

Wordt vervolgd.

P.S.: de EXIF heeft ruzie met een plugin – ik weet alleen nog niet welke. Daarom wordt alleen nog de datum uit de foto getoond