Bos & sneeuw

Gepost op 11 juni 2016

Bergen zijn groot. Enorm groot. Zo groot dat we er als mens eigenlijk wel moeite mee hebben in te schatten hoe groot dat nu precies is. Als je onderaan een berg staat en je kijkt omhoog dan overvalt je soms die ‘enormheid’. Op foto’s valt het eigenlijk altijd tegen. Daar word je helemaal niet overvallen door de grootsheid van dat alles. Alles wat je kunt doen is kijken naar een referentie. Een huisje, een beest, een mensje. Je doet je best maar in een plat vlak is groot nooit wat het zou moeten zijn.

Bij deze foto werkt het anders. De berg ziet er niet spectaculair groot(s) uit. Geen stoere pieken en eigenlijk vooral wat kale plekken in de sneeuw die zo weinig vorm hebben dat je de maat er ook niet van kunt inschatten.

Tot je de boompjes ziet; kleine sprietjes tegen de sneeuw. Het is in het hoge noorden en nog net onder de poolcirkel – de bomen worden daar niet veel hoger dan een meter of 3-4. Maar vooral zo, op het randje van de boomgrens waar een enkel zaadje het nog gelukt is om voldoende warmte en licht op te vangen om tot uit te groeien tot een boompje, zie je ineens dat het toch wel om een heuse berg gaat en niet om een besneeuw heuveltje.

Daar kan ik dan heel lang naar kijken. In het echt, natuurlijk, maar ook thuis aan de muur. En misschien levert het bij jou op het scherm ook dat gevoel op. Als je een beetje een groot scherm hebt. (klik op de foto voor fullscreen)

EXIF

Camera Model: Canon EOS 7D
Lens: EF70-200mm f/2.8L IS USM
Focal Length: 200mm
Aperture: ƒ/5.6
Exposure Time: 0.0010 s (1/1000)
ISO equiv: 100
Exposure Bias: +1.00 EV
Metering Mode: Matrix
Exposure: program (Auto)
White Balance: Auto
Flash Fired: No (enforced)
Color Space: sRGB
GPS Coordinate: 65° 50′ 39.09″ N, 13° 51′ 26.88″ E
GPS Altitude: 384.0112m
Copyright: © 2016 Olof Fredrikze