Cape Cornwall

Gepost op 03 mei 2015

Cape Cornwall - Cornwall UK

Zonsondergangen, HDR, bewogen golven en oververzadigde kleuren, ik heb er niet zoveel mee.

Op sites als 500PX.com worden landschappen met deze technieken steevast hoog gewaardeerd maar het is vaak niet meer dan een truukje inplaats van een manier om iets te vertellen – het verhaal van de foto.

Maar toch vind ik avond- en nachtfotografie erg mooi. Mijn streven is over het algemeen toch al om zo min mogelijk menselijke activiteit in mijn foto’s te krijgen en in het (half)donker lukt dat heel goed.

Deze foto is eigenlijk heel simpel genomen. Enkelvoudig belicht, geen heel uitgebreide nabewerking. Uiteraard de camera op statief, ontspannen met de draadontspanner (in dit geval mijn iPhone met Triggertrap) en een tijd kiezen die lang genoeg is om ook in de donkere delen nog wat doortekening te krijgen en kort genoeg om de maan niet te laten bewegen. Met een supergroothoek moet je onder de 30 seconden blijven om de maan scherp te houden. De belichting is een kwestie van experimenteren. Als je je camera zijn gang laat gaan wordt dit een foto alsof het overdag is. Gelukkig kun je op je schermpje met het histogram aardig zien of je een beetje goed zit.

Je komt snel in de verleiding om bij fotografie met weinig licht te kiezen voor een hogere ISO maar dat levert al heel snel veel meer ruis op. 800 ISO is wat dat betreft voor mijn camera wel de max.

Het lastigste onderdeel in de foto was nog het licht bij het huis, dat was zo sterk dat het al snel een overbelichtte witte spot was. Met het lokaal terugduwen van de hoge lichten in Lightroom bleek de gevel toch weer grotendeels in beeld te komen zodat ik niet alsnog mijn toevlucht tot dubbelopnamen moest nemen.

Wat vind je er van? En hoe pak jij nachtfotografie aan?