Welsh Mountain Goat

Welsh Mountain Goat – 2018

Gepost op 24 februari 2020

Al wandelend langs een Romeins pad door de Rhinogydd, de oostkant van Snowdonia, kun je zomaar deze geiten tegenkomen. Er zijn er niet bijster veel van maar ze zijn echt wild en hebben (als ras dan) de Romeinen zien komen en gaan. Ze hadden geen zin in onze nabijheid dus klauterden ze langzaam maar zeker tegen de helling op. Er zaten ook jonge geitjes bij die niet minder behendig op hun klimhoefjes tegen de steile wand op klauterden. Als ouder zou ik plaatsvervangend doodsangsten uitstaan maar dat is bij geiten geen punt. Daarvoor geldt al 10.000 jaar*: wie hier naar beneden valt is het leven niet waard.

Toen we de groep eenmaal voorbij waren en de geiten weer vrij uitzicht hadden konden we ze rustig rond zien knabbelen aan de struiken en de grote Alfa-bok tevreden van het uitzicht genieten. Ik hoopte zelfs nog even dat hij op de rotspunt ging staan voor een Pixar-Lion-King-momentje. En verdomd… Die beesten kunnen ook Nederlandse gedachten lezen!Was hij daar zelf gaan staan dan was het een mooi potje #eerlijkefotografie geweest, maar nu had ik me er toch tegenaan bemoeid. Je moet dat soort dingen ook gewoon niet denken.

Ondertussen zijn ze de beesten zelf in Wales wel een beetje beu. Ze eten en zijn niet lief – dat is ongeveer de samenvatting. Je hebt er niks aan: Minder is beter. Maar dat is in de UK al langer een trend.

* theguardian.com/environment/2006/nov/13/conservationandendangeredspecies