Dama dama

Gepost op 21 november 2019

De AWD is zo dichtbij mijn huis dat ik er bij wijze van spreken elke dag een wandeling zou kunnen maken. Dat ik dat niet doe heeft veel te maken met ‘andere bezigheden’ en niet goed op mijn prioriteiten letten.

Welbeschouwd is de AWD een industrieterrein. Een waar water gezuiverd wordt voor de stad Amsterdam. In die zin is het er een geweldig mooi industrieterrein.

Het is een behoorlijk gevarieerd gebied. Het is allemaal duin, maar er zijn heel bossige delen, zandvlaktes, open terrein en juist weer heel heuvelachtige stukken. De hoogste duinen zijn rond de 34 meter.

Voor de herten in de AWD maakt het niet uit of je in full camo komt. Ze zien je toch wel.

Voor fotografen is het een beetje een luilekkerland. Er zijn damherten bij de vleet en vossen die bijna bijna gegarandeerd gespot kunnen worden en in de winter zitten er op het water vaak interessante wintergasten en passanten.

In de herfst, na de hectiek van de edelhertenbronst op de Veluwe begint in de AWD de damhertenbronst. Het barst er van de knörrende mannen – zowel met gewei als met camera en telelelens. Vooral de weekenden zijn drukbezet. Op een doordeweekse dag – en helemaal als de rust is weergekeerd, aan het begin van de winter – kun je in alle rust een wandeling maken zonder al te veel nordic-walkers, hardlopers, kinderwagens en fotografen tegen het lijf te lopen. Alleen de herten zijn er altijd evenveel, maar dan wel voor mij alleen. Of eigenlijk voor zichzelf. En af en toe kijken we elkaar eens aan en gaan dan weer ons weegs.