LeoFoto Summit

De benen van Leo

Gepost op 02 februari 2020

Leo heeft er drie. Ik maak er graag gebruik van. Ik ben namelijk wel een liefhebber van statieven. Of: ik ben een liefhebber geworden.

Ik fotografeerde vrijwel alles uit de hand. Dat is lekker snel maar vooral ook: je kunt makkelijk van standpunt veranderen. Bovendien zijn de moderne camera’s zo goed in de hand te houden en zijn de diverse soorten van beeldstabilisatie zó goed doorontwikkeld dat je meer dan ooit uit de hand kunt fotograferen. Waarom is het statief dan zo in opmars?

De terugkeer van de driepoot

Als je de camera op een statief zet geef je jezelf al snel meer rust om naar de compositie te kijken. Zo werkt dat, in ieder geval bij mij. Ik ben dan ook anders gaan fotograferen. Het heeft een beetje hetzelfde als voor het eerst op het matglas van een 6×6 camera kijken, waar links en rechts gespiegeld zijn – je bekijkt je onderwerp anders.

En waar ik vroeger trots was op mijn bijna scherpe foto’s met 1/8 sec uit de hand, zet ik nu mijn statief neer om te kijken hoe ik het onderwerp ga fotograferen.

Er is nog een andere goede reden om een stevig statief te hebben: lange telelenzen. Vogeltjes, herten, hazen, roeiers op de bosbaan… Met een 300 of 500mm uit de hand schieten kán wel maar is vaak niet helemaal optimaal. Gelukkig helpt de moderne techniek met stabilisatie een hoop om ook scherp te kunnen schieten met een lange telelens maar dan is er nog een tweede goede reden: het gewicht. Want elke lange-lens-camera-combi weegt snel meer dan 5 kilo. Na een uurtje ben je daar wel klaar mee (en anders je armen wel).