De haven van Cherbourg

Gepost op 03 maart 2016

Als ik dit soort bouwwerken zie dan heb ik altijd een heel ‘mechanistisch wereldbeeld’ voor me waarbij mannetjes een radertje zijn in een enorme machine: iemand moet bedacht hebben dat dit bouwwerk op die plek moest komen te staan. En iemand dat het nodig is. Natuurlijk om de golven buiten te houden en een lichttorentje te herbergen maar volgens mij ook gelijk met een soort fortificatie er onder. Iets met kanonnen en zo. Ik ben dan heel benieuwd wat voor een iemand dat dan is geweest. Een ingenieur waarschijnlijk. Die natuurlijk niet thuis kon vertellen wat hij nu weer bedacht had. Want die bedenksels waren ongetwijfeld militair geheim.

Hetzelfde heb ik altijd als ik ergens op een berghelling een boerderij zie staan. Ooit moet een reizende boer gedacht hebben: dat is de plek van mijn dromen! En dan gaat hij daar een paar jaar aan de slag. Om er dan achter te komen dat in het voorjaar het gebouw elke keer blank staat. Of dat er in de winter nooit zon op schijnt. Dat soort praktische zaken die toen kennelijk al heel goed werden doorzien.

Of misschien ook niet – en zijn de huisjes Piggelmee inmiddels allemaal verdwenen en zijn alleen de goed geplaatste bouwwerken zijn over gebleven.

Ik zal het wel nooit te weten komen.