OF 20150725 8077

Dubbel gezouten

Gepost op 26 juli 2015

 

25 juli 2015 zal de boekjes ingaan als een dag met een zeldzame zomerstorm. Ik had al een tijd geleden afgesproken naar de AWD te gaan en eens een flinke wandeling te maken – weer eens weg van het toetsenbord en beeldscherm. Het weer is daarvoor zelden een spelbreker.

Pas in de loop van de middag begon het echt te waaien. De bomen vonden het duidelijk niet leuk en de damherten-moeders met jongen waren bijzonder onrustig en schichtig heen-en-weer an het rennen.. Halverwege de wandeling begon het onstuimig te gieten zodat de camera maar ingepakt bleef. De storm trok flink aan en de bomen in de AWD waren vervaarlijk aan het kraken. Sommige bomen gingen er zelfs bij liggen. Een enkeling zelfs, heel onhandig, over de weg of het fietspad of zelfs allebei.

Het leek me wél een mooi moment om ’s avonds, toen de regen was weggetrokken en de wind was afgezwakt, nog eens even op het strand te gaan kijken en ook om mijn nieuwe Formatt Hitech filters uit te proberen (ND9 stops, Hard 0,9 en Soft 0.3). Want uiteindelijk moet je er toch een beetje handigheid mee krijgen met je gereedschap.

Nothing beats experience roept een Duitse kennis altijd.

Nou heb ik best wat ervaring met fotograferen met slecht weer, ook aan zee. En als je niet oppast zit je lens zó vol met kleine druppeltjes zeewater en bij een groothoeklens en ook nog eens een klein diafragma is een druppel al snel een zeer storend object in beeld zichtbaar.

Een zonnekap helpt bij regen vaak heel effectief je objectief druppelvrij te houden. Volgens sommige fotografen is bescherming tegen collega’s en regen zelfs de enige functie. Bij de filterhouders van Formatt Hitech (voor die van Lee, Cokin of andere verloopfilter-houders) op een supergroothoek is een zonnekap echter niet mogelijk. Deze zou dan al snel voor vignetering zorgen. Een plu helpt ook maar dat vereist bijna weer een assistent.

Welke gevolgen dat heeft zie je op mijn foto. Na niet veel meer dan 3 minuten in de stormachtige wind die de schuimkoppen deed verwaaien zat het filter helemaal vol met zoutdruppeltjes. En omdat je die er ’ter plaatse’ eigenlijk niet vanaf kunt krijgen (poetsen levert een onherstelbaar gekrast filter op) ben ik maar min of meer teleurgesteld naar huis gegaan. Slalommend tussen de omgewaaide bomen en afgewaaide takken door.

Schoonmaken van filters

Filters schoonmaken is overigens een eenvoudig klusje maar je moet het wel zorgvuldig doen. Een kras kan desastreus zijn en deze ‘polycarbonaat’ filters zijn toch krasgevoeliger dan de glazen varianten. Spoel het zout met koud water af (dan lost het zout niet op maar spoel je het af) en maak het filter voorzichtig droog met een microvezeldoekje. Als er nog sporen als strepen of vingerafdrukken zichtbaar zijn gebruik je een lenscleaner om de filters streeploos schoon te krijgen. Zachtjes en met beleid. Hard poetsen = krassen.

Overigens verdient het aanbeveling om je camera ook even met een heel licht vochtig doekje van het zout te ontdoen en je Gore-Tex jas onder de douche af te spoelen. Zout blijft vocht aantrekken.