Farming in Dartmoor

Gepost op 26 februari 2016

farm-in-dartmoor5326

In Nederland woon je altijd aan een weg. Of een straat. Of op zijn minst een weggetje als aftakking van de doorgaande route – die is nooit ver weg. Wie genoeg heeft van alle drukte in Nederland smacht dan naar ‘een hutje op de hei’. Een plek waar je niet heen hoeft, daarom ligt er ook geen weg naartoe. En waar je ook niet weg hoeft, daarom komt er ook geen pad vandaan.

In Dartmoor is dat anders. Dartmoor heeft een overvloed aan middle of nowhere. En daar omheen zijn dan wat buurtschappen, een enkele farmer in een boerderij en verder eigenlijk vooral heel veel niets.

Wie met een randstedelijke blik naar zo’n boerderij kijkt raakt in verwarring. Die muurtjes tussen de weilanden, een paradijs voor vogels en kleine zoogdieren, staan er al vele honderden jaren, de bomen om de boerderij misschien wel bijna 100 jaar. Er verandert hier niets. Nooit. Zelfs de koningin is al bijna een eeuw dezelfde.

Dat willen ze in Dartmoor zo, en terecht. Trouwens, mij lijkt dat ook wel wat. Een beetje meer onveranderlijkheid. Zeker als dat op zo’n plek in zo’n huis kan.