OF-20131110_

fout#1 Je instellingen niet controleren

Gepost op 17 november 2013

Gisteren foto’s gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden. In een mix van daglicht en TL-lampen foto’s gemaakt van een interieur. Gelukkig heb ik een Color Checker Passport: een kleurenkaartje waarmee je exact een kleurprofiel passend bij de omstandigheden kunt maken. Maar ook handig voor het ter-plekke instellen van de witbalans.

De volgende dag op pad. Mooi weer, geen wind en prachtige blauwe luchten.

En dan, na de eerste 10 foto’s kijk ik voor het eerst op mijn schermpje. (Ik kijk er aanzienlijk minder op dan ik de meeste fotografen zie doen. Ik heb het beeld in mijn hoofd, maar ik moet tegenwoordig ook altijd een bril pakken om er nog iets zinnigs op te kunnen zien.)

Hoe dan ook: mijn kleur was hopeloos uit balans.

Nou is ‘uit balans’ relatief want in een RAW image wordt wel de kleursetting opgeslagen mar de data zelf blijft onaangeroerd. Je kunt dat dus altijd weer rechtzetten door een andere kleurbalans te kiezen. Maar met een JPG foto zou het echt bijna onherstelbaar zijn omdat daarbij de kleurbalans toegepast wordt op elke pixel. De mate waarin je dat kunt herstellen is beperkt.

OF-20131110_5153
The blues

Precies hetzelfde kan je gebeuren met je autofocus-instellingen, je ISO setting en al die 300 andere variabelen die je op een moderne camera kunt instellen.

Leermoment:

Ik controleer nu op het moment dat ik mijn camera uit de tas pak direct of de instellingen wel correct zijn. En dat is dan meestal de tweede keer want ik zet de meeste instellingen weer op mijn voorkeurinstellingen als ik thuis kom en het kaartje er uit pak om de foto’s te laden. In de tijd die je daarop moet wachten kun je alles even nalopen.