Fox and friends

Gepost op 11 april 2018

Er is al een hoop geschreven over de vossen in de AWD. Over de rugzakvos, over de namen die ze allemaal gekregen hebben, over het voeren dat veel mensen doen – omdat het kán en over hun verstoorde gedrag en verstoorde relatie met de natuur.

Vandaag was ik met een aantal mensen aan de wandel door de AWD – onder andere twee Finse fotografen, Tuomas Heinonen en Emilia Milonoff. Die zijn best bekend met vossen maar wilden de Hollandse vos ook wel eens zien. Dus ga je bij het 1000-meter-pad staan wachten. En terwijl iedereen het wachten wel zat was en de weer-app aan het checken was of er nog meer nattigheid aan zat te komen, kwam dit vrouwtje aanhobbelen.

Even liep ze al snuffelend een rondje om ons allemaal heen en besloot daarna al snel dat we niet gevaarlijk waren én dat we niet interessant waren: wij waren niet eetbaar en wat we mee hadden rook ook niet lekker genoeg om door te snuffelen.

Wat dan eigenlijk heel leuk is dat vosjes als rasechte opportunisten zich op geen enkele manier door onze aanwezigheid liet afleiden. Onze rugzakken werden net zo terloops besnuffeld als de polletjes omwoeld mos of de scheuren tussen de ingedroogde klei. En zo is een vos die zich keurig laat lenen voor een workshop vossenfotografie tegelijkertijd ok weer wild genoeg om zich er allemaal niet veel van aan te trekken als het niet in haar directe voordeel is. Achja – ze zal op die regenachtige dagen als er geen hond komt opdagen ook voor eten op de plank moeten zorgen.