Camera's

De apparatuur die ik gebruik en gebruikte om mijn verhaal in beeld te brengen. De belangrijkste hardware ben ik zelf, de belangrijkste software is mijn verbeelding.

Olympus OM2 [1975 - 1987]

OM2n

Voornamelijk gebruikt voor zwart-wit film, Tri-X en later T-Max, ontwikkeld in Kodak D76 na jaren experimenteren met Tetanal tweebad en ultra verdunde Agfa Rodinal. Favoriete lens was de  prachtige Zuiko 18mm ƒ/3.5 Ander glaswerk dat ik in mijn tas had: Zuiko 24mm ƒ/2,8 - Zuiko 50mm ƒ/3,5 macro - Zuiko 135mm ƒ/3,5 - en een fantastsche Zuiko 85mm - ƒ/2 en voor de vogeltjes: een Panagor 400mm ƒ/5.6

OM1_zuiko_18mm
Olympus OM1 met het prachtige Zuiko 18mm supergroothoek objectief

Geen van beide camera's heb ik nog in bezit. Mijn eerste OM-2n overleed na een operatie aan de sluiter en mijn tweede verkocht ik aan een kennis - iets wat ik nog wel eens spijt van heb. Misschien tik ik er nog eens eentje op de kop. Ik vind het nog steeds een aangenaam compacte en erg eigenwijs maar briljant gebouwde camera.

Canon EOS 650 [1988 - 2003]

EOS650

Een camera uit de eerste dagen van de autofocus-revolutie. Canon had net besloten het bestaande (semi) professionele EF-system te beïndigen en radicaal over te stappen op de nieuwe EOS-lijn. Veel kenners meenden dat dit het einde van Canon zou inluiden maar ze hadden het mis. De USM Silent Wave scherpstelmotor IN de lens, de volledig elektronische besturing van alle mechanische onderdelen en het moderne design was revolutionair en erg, erg goed. Ik heb deze camera nog steeds maar de sluiter is niet 100% betrouwbaar. Hij staat nu zijn dagen te verslijten van de 'kijk-mij-nou-plank'. Het ontwerp is van 1987 maar tont nog steeds modern. Ik heb destijds voor deze Canon gekozen en niet voor Minolta, Olympus of Nikon vanwege het slim opgebouwde systeem met menu-besturing en een minimaal aantal knoppen. Iets dat me nog steeds aanspreekt.

Nikon Coolpix 4500

Nikon Coolpix 4500

Een fijn en zeer robuste 4megapix camera die nog steeds werkt. Prachtige macro mogelijkheden door de kleine sensor die zorgt voor een heel redelijke scherptediepte. Door het kantel-design kon de lens zo gebouwd worden dat deze niet in en uit een klein en knullig plastic kokertje hoeft te schuiven zoals veel andere compactcamera's. Minder lichtafval naar de randen en betere scherpte staan daar tegenover.

Canon EOS 10D [2004 - ...]

Canon10D

De eerste volwaardige digitale reflex voor een beperkt budget. Dit model is bijna geheel verantwoordelijk voor de ineenstorting van de digitale-pro markt die vaak mindere specs had en een prijskaartje van 4-6x hoger.

Canon EOS 40D [april 2008 - feb 2010]

grip_40d

Hoewel de 5D hoog op de lijst met mogelijke opvolgers stond leek de D40 toch een betere kandidaat. Een snellere processor, prima low-light prestaties en flink goedkoper dan de full-frame 5D. En met de fijne EF-S 10-22mm kan ik weer aan de slag met ultragroothoek. De 10D accepteert geen EF-S lenzen vanwege de spiegel die de achterzijde van de lens zou kunnen raken. Tot nu toe had ik slechts mijn 20mm kunnen gebruiken die dankzij de crop-factor effectief een 32mm is en dat is zeker niet de groothoek van bijna 100º zie de Olympus 18mm Zuiko waar ik aan gewend was.

Canon EOS 7D [feb. 2010 - nov. 2017]

grip7D

Na slechts een krappe twee jaar de 40D verkocht om de 7D te kunnen kopen. Belangrijkste reden was een revolutionair beter scherpstelsysteem, een betere signaal/ruis prestatie bij hoge ISO in vergelijking met de oudere xxD serie. En film op HD leek een interessante plus. Hoe dan ook, voor wild en sport een van de fijnste camera's. Nog steeds.

Glaswerk

Canon EF 20mm ƒ/2,8 USM

20mmef

Een beetje een verguisd lensje maar in mijn ogen een erg fijn werkend objectief. Op een crop-camera is het een lichtsterke 35mm.

Canon EF 35-135mm ƒ/4-5,6 USM

Verkocht

Canon EF 28-200 ƒ/ 3,5-5,6 USM

Verkocht en vervangen voor dit blok degelijkheid:

EF 24-105mm ƒ/4L IS USM

24-105

Beetje zwaar, erg degelijk, redelijk weerbestendig met een seal bij de bajonet. De beeldstabilisatie doet zijn wonderbaarlijke werk bijzonder goed. Minpuntje is de vrij sterke tonvormige vertekening maar dat is in Lightroom met één druk op de knop verholpen.

[2015] Nog een minpuntje is de kwetsbaarheid van de print-bedrading. Ik ben niet de enige noch de eerste waarbij het diafragma defect is geraakt doordat de 'flat cable' scheurtjes is gaan vertonen. Een nieuw diafragma plus bedrading kost bijna 250 euro (alles zit aan elkaar gekit - alleen de complete diafragmaunit kan vervangen worden).

Canon EF 70-300mm ƒ/4-5.6 IS USM

70-300

Een last-minute aankoop voor een klus in Zweden. Behalve de (in vergelijking met de L-series) wat eenvoudige mechanische kwaliteiten is de lens optisch meer dan tevredenstellend. De IS is erg goed  en draagt duidelijk bij aan de inzetbaarheid (een 300mm uit de hand is niet altijd even makkelijk) maar voor vogels, concerten en sportfotografie is deze lens te langzaam. Dus ook deze verkocht om over te stappen op:

Canon EF 70-200mm ƒ/2.8L IS USM

70-200

De zwaargewicht (letterlijk)  Canon EF 70-200mm f/2.8L IS Soms lijkt Canon 'gewicht' een feature te vinden. Ondanks alle twijfel of een 135mm f/2 niet een interessantere optie zou zijn heeft dit test report me overtuigd.

EF-S 10-22mm ƒ/3.5-4.5 USM

10-22EF-s

Eindelijk weer een ultragroothoek. De 10mm stand heeft een diagonale beeldhoek van bijna 100º. Gekocht in combinatie met de D40. De oudere D10 acepteert geen EF-S glas omdat de spiegel daar te ver naar voren staat. Anders was deze lens al een stuk eerder aan de verzameling toegevoegd.

EF-S 60mm ƒ/2,8 USM Macro

60mm_macro_ef-s

Bijna perfecte lens: compact, lichtsterk, licht en door interne scherpstelling schuift niets aan deze lens uit, helemaal tot afbeeldingesmaatstaf 1:1 Enige wens is een focus-limiter die bij gebruik buiten het macrowerk want minder 'focus-hunting' zou laten zien.

Canon EF 400mm ƒ/5,6 L

canon_400mL

Vogeltjes fotograferen was lang geleden al een hobby van me. Nadat ik mijn Olympus OM-2n en de Panagor 400 f/5.6 had verkocht werd het vogeltjes kijken. Jongens (en een paar meisjes) tegen het lijf lopen die met een mooie lange telelens rondliepen maakte me altijd weer wat onrustig. Dus daar is 'ie dan. Na een week testen en proberen ben ik erg gelukkig met de lichte en erg handelbare 400mm. Technisch gezien is de lens bijna 'vintage' te noemen - hij kwam in het begin van de jaren 90 van de tekentafel maar het is nog steeds een echte L-lens. Geen water-werende constructie maar wel stevig, snelle focus en erg scherp. Helaas geen Image Stabilisation - dat had de lens nog interessanter gemaakt.

Je maakt prachtige foto’s hoor. Maar je hebt er dan ook wel de apparatuur voor...

Canon EF 300mm ƒ/2,8L IS USM

300+1.4

Sinds ik méér sportfotografie doe (vooral roeifotografie) maakte het aantrekkelijk om eens op zoek te gaan naar een tweedehands 300mm f/2.8 Omdat de II bijna 40% duurder is geworden dan de I is de tweedehandsmarkt niet echt in beweging en wordt er alleen voor afgetrapte lenzen die op het voetbalveld in de regen hebben gestaan als 'voordelig' aangeboden. Desondanks ben ik erg blij met deze combinatie (met een 1,4 converter). Had ik het al over het gewicht gehad?

Exoten

Samyang 8mm ƒ 3.5 fisheye

Tot nu toe heb ik al mijn glaswerk van Canon gekocht. Niet omdat ik denk dat Canon hét merk is maar omdat de keuze na proberen, voelen, kijken, lezen en wegstrepen uiteindelijk altijd op een Canon objectief uit kwam. Deze Samyang is de eerste uitzondering. Ik liep toevallig tegen een demo-model aan en kon het niet laten ’m aan te schaffen. De gebruiksmogelijkheden er van zijn alleen heel beperkt.

samyang-8mm

Diverse hardware

Nikon Coolscan IV ED

Een iets overjarige diascanner die het nog goed doet. Maar ik gebruik hem nog zelden. Is 'niks' meer waard dus blijft hij hier netjes opgehokt. Tot ik 'm weer eens nodig heb.

Speedlite 430EX

430ex

Ik ben geen flitsende fotograaf. Ik gebruik vrijwel altijd bestaand licht maar er zijn van die momenten dat een flitser goed inzetbaar is en natuurlijk licht kan produceren. Ik heb daarvoor een Canon 430EX. Twee zelfs en als ik dat wil kunnen ze beiden met de pop-up flits van mijn Canon 7D getriggerd worden, volledig TTL gestuurd.

Statieven

Een degelijke zwaargewicht: Gitzo CLASSIC PRO STUDEX Mk2 - G1410 met een LOW PROFILE HEADS G1370M head. Een statief voor als een statief nodig is: lange sluitertijden en lange lenzen.

Inmiddels is daar een second hand Carbon Gitzo G1348 bij gekomen. Lichter en sterker. Voor vogels en roeiwedstrijden heb ik er een Lens Master gimball op en voor algemeen gebruik het nog altijd fantastisch lichte en sterke GH1780QD balhoofdje

GH1780QD

Desktop Hardware

Mac Pro late 2008 [tot oktober 2016]

MacPro 2.8 met 14GB RAM gevuld met 3.5TB volume aan harddisks. Bijgestaan door een Drobo 800 met 4x 1TB voor back-up. Better safe than sorry... Twee read-writeWesternDigital 1TB Black series harddisks met Software (softraid) tot Raid0 ingesteld: bloedsnel. Een nog snellere SSD voor het systeem en de programma's zorgt voor een vlot en soepel systeem. Het systeem is vlotter dan ooit en start-up tijden zijn wonderbaarlijk. Photoshop CC start in 4,5 seconden op.
Voor meer informatie over een degelijk systeem met SSD en het sneller maken van je machine kan ik de site van Lloyd Chambers aanbevelen: Macperformanceguide.com Ik gebruik niet het suffe USB-snoertje van de camera om mijn beelden te laden. Met kaartjes van 16GB ben je anders een eeuwigheid bezig. Ik gebruik een FireWire cardreader Een overblijfsel uit de 10D periode, want die camera heeft slechts een onwerkelijk slome USB 1.1 connectie. Tot voor kort had ik twee Apple 23" cinema display aan mijn Mac hangen maar wegens verouderingsverschijnselen laatst verruild voor een enkele Eizo Flexscan 27" (De Duitse Prad.de is het gelukkig eens met mijn keuze)

Wishlist

Nieuwe hardware ligt altijd op de loer. Nieuwe camera's, nieuwe en betere lenzen, lichtere statieven... Hoewel mijn rugzak goed gevuld is ben ik niet zo heel snel te verleiden tot  nieuwe aankopen. Dus het advies buy tickets instead of gear is voor heel veel fotografen wellicht een eye-opener. Maar goed - je hebt apparatuur nodig om je foto's te schieten dus: op zoek naar de beste lens!

Het internet staat vol met 'reviews' die volkomen nutteloos zijn. Op een serieus forum kom je opmerkingen tegen als 'I have this lens since last sunday and it is really amazingly sharp'. Alsof je dat in drie dagen helemaal door hebt. En wat is dan helemaal 'amazingly sharp'?  Ook staan fora al snel vol met verhalen over problemen die ergens bij iemand zijn opgetreden. Is er ergens een verhaal over problemen met de scherpstelling dan heeft ineens de halve wereld er last van. Dat levert vragen op als Ik gebruik mijn camera vooral voor landschappen met een ND filter met een groothoeklens op een statief. Ik dacht dat de Canon 7D de juiste keuze was voor mijn hobby, maar nou lees ik overal problemen met de scherpstelling op 9 beelden per seconde. Ik ben nu eigenlijk vreselijk teleurgesteld in mijn camera... (Ja, ik overdrijf - maar niet eens heel erg) Dus goede reviews zijn schaars.

Reviews

Ik heb veel gehad aan de informatie op  Digital Photography Review. En Photozone.de voor een brede reeks tests voor verschillende combinaties van glas en camera. De reviews op DPReview zijn ook erg informatief. Ze kunnen zelfs dienst doen als extra handleiding voor de punten die de fabrikant maar overgeslagen heeft. Het aantal geteste lenzen is nog wat beperkt maar het groeit gestaag.