Nature First

Gepost op 26 januari 2020

Fotografie is een prachtig vak en een inspirerende hobby. Mooi dat zoveel mensen zich er toe aangetrokken voelen en ook mooi dat het voor zoveel mensen bereikbaar is. Maar zoals alles dat een massaal trekje krijgt zijn er ook keerzijden aan dit verhaal. Onder invloed van Facebook, instagram en goedkope vliegtickets worden de highlights van de wereld prachtig in beeld gebracht. Maar die highlights zijn meer dan eens ook heel kwetsbare gebieden. Na jou komt de volgende bus met fotografen, groepjes workshoppers en semi-professionals. Je kunt dus niet meer zeggen: ik ben de enige die hier gaat staan – die paar voetstappen zijn zo weer verdwenen.

Bovendien worden onder de hashtag #allesvoordefoto de verbodsbordjes en aanwijzingen van beheerders vrolijk genegeerd. NatureFirst probeert fotografen bewust te maken van hun invloed op de omgeving. En de 7 principes kan ik alleen maar van harte ondersteunen. Waarbij punt 3 eigenlijk het enige punt van belang is, de rest is een logisch gevolg daarvan. Bedenk wat de gevolgen kunnen zijn van je activiteiten dat bij mij de strekking heeft van: Bij twijfel niet inhalen. Gebaseerd op de aloude regel van Leave No trace die buitensporters en alpinisten bekend moet voorkomen en natuurlijk op het zeer hollandse ANWB campagne uit 1926, toen het massatoerisme nog uitgevonden moest worden ‘Laat niet als dank

Nature First: The Alliance for Responsible Nature Photography and I’m dedicated to following the Nature First Principles:

  1. Prioritize the well-being of nature over photography.

  2. Educate yourself about the places you photograph.

  3. Reflect on the possible impact of your actions.

  4. Use discretion if sharing locations.

  5. Know and follow rules and regulations.

  6. Always follow Leave No Trace principles and strive to leave places better than you found them.

  7. Actively promote and educate others about these principles