Nifty: (nĭf′tē) very good, useful, or attractive

Gepost op 01 maart 2016

Ik geef het toe: ik ben best een gear-freak. Maar tegelijkertijd neem ik niet zo snel afscheid van mijn spullen; ik ruil niet snel mijn machinepark in voor het nieuwste van het nieuwste.

Maar ergens is er natuurlijk een moment waarop je afscheid moet nemen van je materiaal – voordat het de status van rommel bereikt. En nu is het zover. Ik heb afscheid genomen van mijn Grote MacPro. Volgepropt met 5 harddisks, een nieuwe videokaart, een snelle SSD en een berg extra geheugen was de machine uit 2008 na 7 jaar toch niet meer in staat om mee te komen met de eisen van alledag. Mijn computer is mijn werkplek.

Tussen het moment dat ik me bedenk dat ik nu toch echt wel aan een nieuwe computer toe ben en het moment dat het besluit genomen is kan een hele tijd zitten. Ik stel het uit – het kan nog best – en ik lees en lees en studeer – hoeveel schiet ik er nou mee op –  En dan op een zekere ochtend is het zover: nu moet het maar eens.

Nou gebruik ik mijn Macs zeker niet alleen maar voor fotografie. Er staat naast Lightroom en een paar aanvullende foto-apps ook al mijn grafische applicaties op (Adobe CC, Desktop Server, Sketch, SilverFast, Coda) voor drukwerk en webdesign dat ik als DeskDesign de rest van de tijd aan het doen ben.

In het vervolg van zo’n beslissing komt natuurlijk een hele riedel aan nieuwe oplossingen voor opslag van bestanden, connectie met randapparatuur, testen en uitproberen. Dit was ook precies waar ik huiverig voor was: veel randapparatuur was niet net zo oud als mijn MacPro maar wel gekocht met het idee dat het daaraan gekoppeld moest worden. Niks USB3 dus maar wel FireWire 800. Geen Thunderbolt dus, maar MiniDisplay.

Over de keuze van mijn werkpaard kan ik het nog wel eens hebben (Een MacBook Pro mid 2015), ik beperk me nu even tot de randapparatuur.

Opslag – minder of slimmer?

Het is nogal wat: in mijn MacPro zat 6,5 TB aan opslag. Een interne TimeMachine schijf van 2TB, een Softraid van 2TB voor mijn foto’s, nog een aparte HD voor mijn ‘werk’ en een supersnel SSD schijfje om op te starten en de applicaties van te draaien. Dat moest overgezet worden naar een MBP met 512GB interne opslag.

Geweldig, zo’n interne SSD met oogverblindende lees- en schrijfsnelheden. Maar die zit snel vol met onzin als je je muziek, je video’s en de apps van je iPhone op gaat bewaren. Een tweede HD kan er niet in en een grotere HD vond ik dan weer zonde van het geld.

Nu zit er opzij van de laptop een SD-cardreader ingebouwd. Superhandig – als je camera tenminste SD-kaartjes gebruikt, en dat doet die van mij niet. Nutteloos sleufje dus. Maar SD kaartjes zijn niet zo heel traag meer en wel goedkoop als opslag. Kun je een SD kaart dan niet als extra opslag gebruiken..? Ja, dat kan, maar dan steekt er altijd zo’n plastic lipje uit de zijkant. Een afgezaagd kaartje dan? Ook niet echt een elegante oplossing.

De cardreader zit intern op een USB3-bus waarvan de snelheid weinig te wensen over laat. Dus hoe sneller het kaartje, hoe beter de prestaties. Dat idee hebben ze bij meer bedrijven gehad maar ik was wel gecharmeerd van de prachtige Nifty MiniDrive. Dit Micro-SD houdertje is van keurig afgewerkt geanodiseerd aluminium, rood of zilver. Ik heb er een groot deel van mijn statische bestanden op geparkeerd: muziek, video, foto’s van de iPhone, Dropbox, Google Drive etc. Al die dingen die niet direct een supersnelle SSD nodig hebben om op te wonen.

Ik heb de SD wel encrypted. Daar wordt hij een klein beetje trager van (maar vergis je niet – het is bijna zo snel als een FireWire 800 schijf) maar mijn bestanden zijn dan niet zomaar te jatten. En als je de Nifty MiniDrive er uit wil halen zul je toch eerst met het meegeleverde haakje aan de slag moeten want zonder krijg je ‘m er zeker niet makkelijk uit.

Een aanrader dus, vooral omdat deze laptops niet uitbreidbaar zijn met meer geheugen of meer opslag. Het is wat het is. Daarvoor kan de Nifty MiniDrive nét de uitkomst brengen. Het totaal aan opslag is dus afgenomen tot een kleine 750GB maar door slimmer te kiezen wat ik waar op moet bergen heb ik die bulk-opslag niet meer permanent nodig. Die hangt nog rond op mijn buro. En zodra ik één thunderbolt snoertje inprik heb ik een beeldscherm en al die externe opslag direct voorhanden. En daarom:

Mijn volgende stuk over hardware gaat over een OWC Thunderbolt 2 dock – ook heel er handig om niet te zeggen: noodzakelijk als je nog FireWire randapparatuur hebt..

Micro-SD opslag

De Nifty drive is een houder voor een Micro-SD-kaartje. Het ondersteunt formeel tot 128GB maar toen ik hem kocht was er ook nog niet groter beschikbaar.

Quickbench test

De leessnelheid van de SD-card is 70MB/s maar de schrijfsnelheid een stuk lager. Gebruik de Nifty dus niet als opslag voor zaken die doorlopend gelezen en geschreven moeten worden.

Statische bestanden

 

Gebruik de Nifty voor je muziek en films, je iOS fotobibliotheek, voor de Dropbox-bestanden die je onderweg moet kunnen gebruiken, je Google Drive. Zo hou je je systeemdisk ‘lean and mean’.