Website – de Neverending Story

Gepost op 21 december 2013

Websites maken is een deel van mijn beroep. Gezien mijn bezigheden in de afgelopen 25 jaar durf ik mijn beroep niet erg eenduidig te omschrijven, maar eigenlijk vind ik dat een aantrekkelijk idee: ik pas beter in een kast met hokjes dan één hokje. Omdat hard PHP-coden niet mijn sterkste kant is was ik na mijn eerste schreden op het terrein van Wordpress websites maken en het overzetten van HTML-sites naar Wordpress lang aan het twijfelen of ik dit niet gewoon aan de handige jongens moest overlaten. Maar ik doe graag alles zelf (van brood bakken tot kinderbedden timmeren) dus ik bleef lezen en zoeken naar een goede relatie met de WordPress achterkant.

Buitengewoon blij was ik dan ook toen Pagelines op de markt kwam. Een ‘raamwerk’ dat het mogelijk maakte om in een eigen omgeving de elementen te kiezen die in een site moesten zitten en met een mooie simpele basisvormgeving die goed was aan te passen aan de wensen van de klant.

PL-mediaHelaas gingen de ontwikkelingen snel: Pagelines besloot over te stappen op een doorlopend abonnement en een nóg mooier systeem, Pagelines DMS dat helemaal met ‘drag and drop’ werd opgebouwd en waarbij je eenvoudig zelf secties kon maken of speciale secties kon kopen. Wordpress on steroids. Met het risico dat het WP de Junk werd. Toch heb ik me er een tijdlang in vastgebeten en er diverse sites mee gebouwd. En mooie ook.

Bij de overstap van PL naar DMS werd de site van Pagelines zelf gehackt en was het wekenlang bittere ellende met wijziging na wijziging na aanpassing, en liep eigenlijk alles in het honderd.

[ba-quote]A common mistake people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools.[/ba-quote]

Ook mijn eigen site had ik razendsnel in Pagelines DMS opgezet en ik was er na een dag werk eigenlijk erg tevreden over. Vooral de snelheid waarmee het gebouwd was en de uitgebreide mogelijkheden. Op een páár puntjes na die zich maar niet op wilde laten lossen. Een van de lastigste punten van zorg was wel de snelheid van de site. Ik kreeg er maar geen schot in, wat ik ook aan acties probeerde, het bleef een systeem dat traag de pagina opriep en zo mogelijk nog trager de ingebouwde ‘editor’ wilde laden.

Toch de verkeerde keus gemaakt?

Wie zal het zeggen. DMS is en slim gebouwd systeem maar nog niet afgebouwd zodat je er heel betrouwbaar mee kunt werken. Het is te waarderen dat er iemand is die geprobeerd heeft om het bouwen van een site los te koppelen van het langdurig PHP en CSS te zitten tikken. Maar het systeem levert in gebruik, als de site eenmaal is opgeleverd, teveel problemen op. Een uitstapje naar het superstrak geschreven framework Soren leverde vooral veel zoeken naar de juiste code op. Hoe graag ik ook alle code helemaal met de hand zou intikken – dat gaat het niet worden. Enter Genesis – een van de meest stabiele platformen binnen de WordPress gemeenschap en precies de juiste verhouding handwerk / standaard werk.

De komende tijd zal er dus met enige regelmaat het een en ander veranderen aan de site maar zal ik ‘m ook gewoon gebruiken om door te gaan met het plaatsen van foto’s en berichten. Want dat is uiteindelijk het doel van elke website: communicatie.