Windmolens in Champagne-Ardenne

Gepost op 28 november 2015

Windmolen

Ergens langs de Marne in het Noorden van Frankrijk staan al deze nieuwe molens te pronken. Omdat al die windmolens dezelfde verhouding hebben zie je niet echt hoe groot ze zijn. Maar ze zijn gigantisch.Tussen de glooiende heuvels lijken de sprietjes met drie wieken eigenlijk niet zo heel groot maar de specificaties liegen er niet om. En met een flinke vrachtwagen er voor geeft het al iets meer verhouding.

Met een straf windje gaan de tips van de wieken over de 270km per uur. De rotorbladen zijn 45 meter lang en hebben een maaioppervlak van 6.720m2 bijna anderhalf voetbalveld. En ze maken herrie. Als je er naast staat voel je de grond haast meedreunen en de wieken zoeven langs met een vreemd gehuil.
Als ik deze oplossing voor ons energieprobleem van dichtbij zie (maar ook op afstand met de enorme windparken op zee) dan geloof ik nauwelijks dat dit dé oplossing is. Evenmin als ik de weilanden zie die met gesubsidieerde zonnepanelen worden volgezet en op die manier meer opleveren dan de koeien die er voorheen liepen.

De enige oplossing is nog steeds: minder energie verkwisten.